Günümüzde web ihtiyacının artışını, bu sektörün içinde yaşayan biri olarak, gözlemlemek çok kolay. Mobil cihazlar ile birlikte tamamen bir yaşam biçimine dönüşmüş oldu internet.
Sizlere yıllardır sitelerimizi takip eden Google Analytics ile Google’a rakip Yandex.Metrica hakkında bilgi vereceğim. Değerleri karşılaştırmak ve tercihinizi yapmak size kalmış, benim tek önerim ikisini de kullanmanız olacaktır.
Konuya hızlı bir giriş yapmış oldum. Çok zamanımız yok zaten, internet, her gün ve her an gelişiyor, teknolojileri takip etmek, onları anlamak ve hayatımıza uygulamak için çok zamanımız olmuyor ve ipin ucunu bir kere kaçırırsanız, arayı kapatmak inanın kolay olmuyor.
Google Analytics, ücretsiz bir hizmettir. Web siteniz ile eşleştiğinde, eşleme yapıldığı günden itibaren sitenizi takip eden bir servistir. Bu yüzden yeni bir web sitesi yapıldığında mutlaka Analytics kaydının yapılmasını öneririz.
Peki Analytics hizmeti ne işime yarar diyorsanız açıklayayım: Günümüzde yapılan web siteleri için tonlarca reklam paraları veriliyor, sosyal medya üzerinden kampanyalar düzenleniyor. Fakat bunlar yapılıyor ama gerçekten de yapılanların bir etkisi oluyor mu, site ziyaretleri artıyor mu, genellikle hangi ülkeden yada hangi işletim sisteminden siteye giriliyor, hangi browser daha çok kullanılıyor veya gelen kullanıcıların ekran boyutları nedir gibi detaylı raporlar alıyor musunuz? Yapılan reklamlar yada kampanyalar ciddi bir dönüş sağlamıyordur ve ya sizin sitenizi kullanan kullanıcılar ağırlıklı olarak Mobil ve iOS yüklü cihazlardan giriş yapıyorlarsa belki de sizin artık iOS uyumlu bir uygulama geliştirmeniz gerekiyordur!
Yıllık, aylık, günlük hatta saatlik site trafiğini görüntüleyebilirsiniz. En çok rapora ihtiyacınız olan konular şunlar olabilir: Ziyaretçi sayısı, ortalama sitede kalma süresi, hemen çıkma oranı, sayfa görüntüleme sayısı, hangi ülke, hangi şehir, işletim sistemi, tarayıcı, servis sağlayıcı, mobil, ekran çözünürlüğü gibi bilgilerin raporunu alabilirsiniz. Müşterilerinize bu hizmeti veriyorsanız eğer PDF yada çeşitli formatlarda bu raporları export edebilirsiniz.
Aktif olarak kullanılması gerektiğini düşündüğüm bir diğer özellik ise Sayfa İçi Analytics. Bu özellik ile siteye gelen ziyaretçiler en çok hangi linklere tıkladığını raporluyor. Bu rapor ile önemli içeriklerinizin yerlerini değiştirebilirsiniz ve tıklanma oranını arttırabilirsiniz.
Türkiye piyasasına hızlıca giren ve adından bir çok kez bahsettiren Yandex.Metrica hakkında bilgi verelim.
Yandex.Metrica, Google Analytics raporlarındaki bütün konularda hizmet sağlıyor. Aynı zamanda bazı farklı hizmetleri de mevcut. Bunlardan ilki, kullanıcıların cinsiyeti ve yaş grubu raporu.
Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların cinsiyetlerini ve yaş grubunu belirtiyor ve size bir rapor hazırlıyor. Bu rapor ile reklamlarınızı ve ya içeriklerinizi şekillendirmede yardımcı olacağını düşünüyoruz.
Ayrıca Metrica, sitenizi yarım saatte bir kontrol ediyor, eğer siteye erişim ile ilgili bir sorun yaşanırsa mail ile yada SMS ile site sahibine bilgi veriliyor. Böylelikle sitenizin çalışıp çalışmadığını size raporlayan bir yardımcınız oluyor. Eğer anlık bir sorun ve hemen bir çözüm aldığınız taktirde, web sitenize erişim oluyor diye de bilgilendirme maili gönderiliyor. Daha ne isteyebiliriz ki :)
Yandex.Metrica’nın eksik olduğu yönlerde var haliyle, yeni olmasından kaynaklı. Google Analytics hizmeti olan Sayfa İçi Analytics, Metrica’da yok fakat Google Analytics hesabına bağlanıyor ve hizmeti Google üzerinden alarak raporluyor. Bir internet kullanıcısı olarak Yandex’i bu konuda eleştirmeden yapamayacağım. Hizmet, Yandex bünyesinde değilse neden en büyük rakibinizin sistemini kullandırarak bu hizmeti veriyorsunuz? diyerek kapanışı yapıyorum.
Karar sizin arkadaşlar, yazının başında da belirttiğim gibi tek önerim her ikisini de kullanmanız yönünde olacak çünkü iki firma, özellikle 2013 yılından itibaren, birbirinden güç alarak teknolojilerini çok daha ileriye taşıyacaklar, bu yüzden takipte olmakta fayda var.